Verbena (Järnört) - Citronverbena Aloysia citrodora

kr57.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
OR
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll

Hela och krossade ljus gröna små blad med stark doft av mint och citron, som te i koppen är färgen gulbrun som bärnsten. 

Smak & eftersmak

En blandning av mint och citron doft ,smaken är fräsch påminner om växten.

Vid 5 minuter bryggning är verbenan söt och lite bitter på samma gång.

Ursprung & Historia

Järnört är ett släkte som omfattar drygt 250 arter. I en del böcker anges att det är 250 arter från Amerika och 3 arter från Europa, Asien och Afrika.

Citron Verbena (Järnört) växer i Nord-, Sydamerika och Europa. Sedan antiken användes örten som medicin mot olika besvär bla. mot stress och som urindrivande och den ansågs kunna bota ögonsjukdomar. Självklart ska man ta alla medicinska råd och insikter från antiken, med en näve (inte nypa) salt.

Verbena används ofta som dekorationsväxter och blommar i många olika färger, från vitt till orange, rosa, röd och blå. De har skapats genom olika korsningar och går under det latinska namnet Verbena hybrida. 

Vad är unikt med vår Verbena?

 Våra Verbena består av enbart verbena blad utan andra tillsatser 

Passar till

Passar som ett lugnade te efter en jobbig dag.

Du kanske fått p-böter. Det är surt och bittert och du slipper inte betala bara för att du dricker verbena-te, men du kanske finner att det är lite lättare att inte jaga upp sig över det och skaka av sig upplevelsen. 

Om du har större stress i ditt liv (än p-böter) så kan du försöka brygga lite mer te eller kanske lägga till en tesked honung.

Om det är riktigt illa, kan du med fördel dricka teet medan du lyssnar på avslappnande men glad musik. Till exempel denna låten av Mills Brothers.

Skämt åt sido - Verbena är ett jättebra alternativ för dig som kanske har svårt att somna in på kvällen. En koppa precis innan du borstar tänderna och lägger dig, kan hjälpa dig få en god natts vila. 

Numera, officiellt, rekommenderas örten Verbena officinalis vid behandling av störningar i andningsvägarna såsom förkylningar, feber, täthet över bröst, bronkit, astma, pertussis och bihåleinflammation. Men även för behandling av störningar i nervsystemet såsom stress, ångest, depression, kroniskt trötthetssyndrom, nervös utmattning och sömnlöshet, sexuell neuros och huvudvärk, sjukdomar i matsmältningskanalen såsom bukkolik, gulsot, inflammation i gallblåsan och tarmmaskar och urinvägssjukdomar i urinvägarna såsom urinstenar, urinvägsinfektioner och sjukdomar i reproduktionssystemet, t.ex. dysmenorré.

Dessutom kan Verbena officinalis-extrakt användas topiskt i fall av sår, bett, mun- och halsinflammation, muskelspasmer och reumatiska tillstånd.

 

Obs: Rekommenderas inte för gravida kvinnor 

Brygginstruktioner

Brygg teet i 80 gradig vatten i minst 5 grader, gärna upp till 10 minuter 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning. (Kort, kontant eller Swish)

 

Videos Hide Videos Show Videos