Bancha - Kinesiskt grönt te

kr59.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout
OR
Adding to cart… The item has been added

Kinesisk Bancha

Bancha är teet som allt som oftast dricks till vardags i Japan och inom japansk tekultur. Sencha är årets första skörd, och alla efterföljande skördar kallas bancha. Detta bancha är odlat i Kina, på japanskt vis.

Utseende & Innehåll

De torra bladen har en slät och matt yta. Den innehåller mindre till medium stora blad, få kvistar och har en matt grön färg.

Det bryggda teet är ljust, lime gult med mer än en aning av mjölkighet.

De fuktiga bladen har en vacker grön färg och en doft antydan av klippt gräs. 

Arom, smak & eftersmak

Detta te är fruktigt och grönt med en med en elegant fyllig smak. Något mildare än en sencha. De torra tebladen har en lätt nötighet med toner av finmalet strösocker.

Det är annorlunda än vårt japanska bancha. Tehandlaren i mig vet att det japanska är av snäppet högre kvalitet - det reflekteras i priset - men tedrickaren i mig känner att jag vore oärlig om jag inte erkände att jag som har tillgång till bägge och kan dricka vilken jag vill, tenderar att växla mellan dessa. 3-4 kannor av denna, sen den andra, sen tillbaka till denna. 

Är den sötare än den andra? - Kanske. Det är inte som att det är ett sockrat te, men visst finns där en sötma i eftersmaken. En fin sötma som jag verkligen gillar. 

Det bryggda teet smakar runt, grönt och balanserat. Den är fyllig och robust med en viss tyngd i texturen. Grumligheten ger substans.

Allteftersom teet utvecklar sin smak, kommer toner av mineral och sötma fram. Den ändras till söt och umami med en lätt torrhet som infinner sig i eftersmaken om man haft för varmt vatten.

Ursprung & historia

Bancha är generellt mildare än sencha. Då bladen växer under varmare månader, utvecklas smakerna annorlunda. Det tillverkas genom att skördas, mjukas upp och sedan varsamt ånga de färska tebladen för att avlägsna de kemiska föreningar som skulle ändra bladens färg till brunt om den naturliga oxidation tilläts att ske.

Sedan hackas bladen, gnuggas och rullas för att frigöra saften inne i bladen, och att utveckla smakerna.

Efter processen av att gnugga och rulla bladen, så värmer man dem för att minska mängden vätska i bladen.

Teet är sedan klart att sorteras och lagras. 

Sedan 2014 är det vanligt med kinesiska teer producerat på japanskt vis, i Kina. De är generellt inte bättre eller sämre - bara annorlunda. På samma vis som samma druva kan smaka annorlunda bara för att den odlats på en bit bort.

Vad är unikt med vår kinesiska bancha?

Bancha är milt och balanserat.

Vissa ogillar grönt te på grund av dess beska. Andra har svårt för torrheten som lämnar en med sträv tunga och hopdragna kinder. Ytterligare någon annan upplever besvikelse då deras referensram är den av svart te och känner således att grönt te är lite mesigt. 

För dessa människor är bancha den perfekta inkörsporten till grönt te. Det är milt, men smakrikt. Knapp någon beska, knapp någon torrhet och snällt - inte mesigt.

Passar till 

Vardags, morgon, middag och kväll. Helst i glas så man får njuta av dess vackert gulgröna färg. Detta te är barnvänligt i lagom doser. 

Brygg instruktioner

Brygg teet med nykokt vatten som får svalna till 70-80 C. Använd en tesked (5g) av teblad och låt dra i 1-3 minuter. Förläng tiden om du önskar en kraftigare smak. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.