Yunnan Golden Tips- Kinesiskt Svart te

kr117.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Free Shipping

 

Kinesiskt Svart te – Yunnan Golden Tips

Yunnan Golden Tips (gyllene toppar ) eller Yunnan Golden Buds (gyllene knoppar). Ett svart te från en ursprungsodling som görs av exklusiva toppblad (kronblad) av te plantan som växer i Yunnan Provinsen i Kina.  

Utseende & Innehåll

Det torra teet innehåller endast topp blad och är en härva av gyllen-gula och sammetsgröna färger. Toppbladen är täckta av fina gyllen färgade fjun (Bai har, eller pekoe) som ger detta te en exklusiv lyxig karaktär. Brygden är fyllig, koppar brun med gyllene bubblor som formas flyktigt på ytan och pekoe som ”dansar” i det brygga teet. Det brygga teet avslöjar långa, hela toppknoppar, med rundande ändar, med en chokladbrun färg och glänsande yta. 

Smak & Eftersmak

Detta te är maltigt, fruktigt och blommigt, sammansatt, med bra kropp och lång eftersmak. De torra bladen har en arom av ljus kola och söt choklad. Bryggda teets arom påminner om färsk skuret bröd; den är aningen syrlig och söt med en antydan av kryddor och stora sommarblommor. Smaken  i munnen är kraftig med ett skarpt avslut.Dess smak är fyllig, med inslag av sommar rosor, litchi frukt och antydan fullkornsbröd skorpa.  Eftersmaken har toner av iris blommor och Kinesiska röda dadlar men ett långt, fruktigt avslut och lätt syrlig skarphet. 

Ursprung & historia

Ett lyxigt te tillverkat uteslutande av toppblad från storbladig  Assamica te sort, som växer hemmavarande i Yunnan Provinsen, i Södra Kina. Kunna är en av de äldsta te producerande regioner i världen och är berömt för sitt svarta och lagrade mörka teer, som har en fyllig och komplex smakprofil . 

Vad är unikt med Yunnan Golden Tips

När teplantans knoppar är redo att utvecklas till fullskaliga blad, så är det fulla till bristningsgräns med näringsämnen och smaker. Genom en varsam tillverkningsprocess, förvandlar man dem till ett utsökt och högt eftertraktat te.Toppbladen som används för att producera Yunnan Golden Tips, är täckta av en silverfärgad behåring som kallas bai hao eller pekoe. Denna behåring skyddar under deras tillväxt. Efter att toppbladen är skördade, så rullas dom på längden för att få upp till ytan saften och de naturliga oljorna. När de kemiska föreningarna når upp till toppbladens yta, oxiderar de och förvandlar den fina vita behåringen till en vacker gyllene brun färg. 

Passar till 

Detta är i sanning ett te för teälskare. Unna dig tid att brygga i flera omgångar och njut av hur smaker utvecklats, blir lättare och mer energigivande med varje kopp. Den krispiga eftersmaken passar väl med mogen melon och andra söta frukter. 

Bryggtips

Brygg gett med nykokt vatten som fått svalna ner till 90°C Använd två teskedar (5g) per kopp. Skölj av teet en kort stund med vatten innan första bryggning. Brygg mellan 90 och 120 sekunder. Detta te kan bryggas flera gånger, addera 20 sekunder för varje efterföljande bryggning.