Yun Nan Dian Hong - Kinesiskt svart te

kr62.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Free Shipping
OR
Adding to cart… The item has been added

Kinesiskt svart te - Dian Hong

Ett lätt lagrat te gjort av tjocka gyllene toppskott och lätt vridna mörka blad. Dian Hong 滇 红 betyder ordagrant ”Yunnan Röd”, (det som vi generellt kallar för svart te, kallas för rött te i Kina) betydande ett svart te från Yunnan provinsen.

Utseende & Innehåll

Ihop rullade bladen ser ut som små bollar, med en bärnstensfärgton och nektarlik karaktär. Det bryggda bladen och de tätt ihopvikta toppskotten är inte brutna och har en mjölkchoklad brun färg.

Smak & Eftersmak

De torra tebladen har en väldigt rik arom med inslag av ros, mild tobak och intensiv  närvaro av honung och tropiska frukter. Bryggda teet ger en fyllighet i munnen, med smak av ros, sylt, stenfrukter, persikor och aprikos i lager med en viss rökighet, tobak och höstlöv. Eftersmaken är lång, utdragen, saftig och lämnar efter sig spår av röda dadlar samt antydan av rå tobak. Det perfekta skenbara motsägelsen: detta är är komplext, men uppfriskande med noter av fruktflora, med bra kropp, lång eftersmak och precis tillräckligt med sötma.

Ursprung & Historia

I Kina är de de svarta teerna kända som ”röda” teer, på grund av sin röda och rosenaktiga färg på det bryggda teet. Goda Kinesiska svarta teer är typiskt lena och komplexa, och detta te uppfyller alla dessa kriterier. Yunnan provinsen i Kina är hemvisten för några av världens äldsta te buskar. Dess fuktiga och subtropiska klimat ger de bästa förutsättningarna för inhemska storbladiga te buskarna att frodas och utveckla en distinkt komplex karaktär, typsikt för denna region. Dian Hong är ett världsberömt Kinesiskt svart te, som för första gången producerades på 30-talet.

Vad är unikt med Dian Hong Te

Fast det förekommer olika variationer av Dian Hong, det som gör detta Dian Hong speciellt är den produktionsprocess genom vilket teet först genomgår full oxidering och sedan läggs på hög för att genomgå fermentering innan det torkas. De fermenterade teerna är vanligtvis reserverade för produktion av mörkt (Pu’ehr) eller gult te. Dessa ytterligare steg i processen tillför ett djup till smakupplevelsen samt en komplexitet som ger tebladen dess tobak liknande karaktär.

Passar till

Det här teets fylliga smak gör den idealisk för eftermiddags eller kvällste. Det passar väldigt bra till sötsaker, och choklad desserter.

Brygginstruktioner

Brygg detta te med nykokt vatten som fått svalna till 90°C. Använd två teskedar (eller 5 gram) för varje kopp te. Skölj teet en kort, innan du börjar första bryggningen. Brygg mellan 90 och 120 sekunder. Detta te kan bryggas flera gånger, och man bör dåd öka bryggtiden med 20 sekunder för varje påföljande bryggning.

Alltid fraktfritt inom Sverige - Betala med Klarna, kort eller PayPal i vår check-out.

Videos Hide Videos Show Videos