Assam HathiKuli TGFOP1 - Single estate svart te från Assam i Indien

kr79.00
(No reviews yet) Write a Review
Availability:
Vi skickar med vanlig post, vanligtvis inom ett dygn från beställningstillfället.
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout
OR
Adding to cart… The item has been added

Assam Hathikuli TGFOP1 - Indiskt Single estate svart te

Ett svart Assamte från Hathikuli - Single Estate. Ett tehus som ägs av ett storföretag, men drivs om ett litet samhälle. TGFOP står för Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe och är en kvalitetsmärkning av teet.

Utseende och komposition

De torra bladen är av bruten kvalitet med en del knoppar och djup färg. De våta eller redan bryggda bladen är bruten i medelstora bitar och har en rik brun färg. Själva teet är en varm, ljus kastanjeröd färg.

Arom, smak och finish

Det torra teets doft är lite åt plommon men även toner av honung. I näsan doftar teet varmt med underton av honung, malt och lila bär. I munnen är detta te fullt och ljust med korta och subtila blommiga noter. Tänk djupt malt med starka inslag av samma bitter som finns i kakao. Eftersmaken är lång, söt och något torr med bara en sans av bitterhet. 

Ursprung och historia

Ordet Hathikuli kommer från de Assamiska orden "Hathi" (elefant) och "Kuli" (ofta) som översätts till en plats som ofta besöks av elefanter. Gården ligger på NH-37, intill Kaziranga National Park som är ett världsarv. Den faller i två distrikt - Golaghat och Karbi-Anglong.

Teträdgården sträcker sig 15 km längs motorvägen. Den producerar ekologiskt grönt te, ortodoxt te, CTC-te, svartpeppar och har även en odling av fiskar.

Eftersom trädgården ligger i samma ekologiska zon som Kaziranga nationalpark, beslutade företaget att göra om den till ett ekologiskt plantage. Omvandlingen som inleddes 2007, slutfördes äntligen 2011. Gårdens ekologiska status har lett till en ökning av antalet naturliga rovdjur som livnär sig på de olika skadedjuren som fördärvar teplantorna.

Att förvandla plantagen till en ekologisk gård har naturligtvis förbättrat dess jordkvalitet. Det finns ett stort antal daggmaskar i gårdens jord jämfört med konventionella tegårdar.Nu för tiden är Hathikuli också värd för många vilda djur och fåglar som besöker gården då och då. Tegården har gått från att exploatera marken och naturen, till en hållbar produktion. Detta gäller både teet, odlingen men framför allt gäller detta personalen som idag har tillgång till både barnpassning, skola och sjukvård via Hathikuli.

Är situationen jättebra för tearbetarna i Indien? - nej.
Är situationen  jättemycket bättre för dem som jobbar på Hathikuli Tea estate? - JA!

Det är den där gemenskapen som uppkommit av att ta ett helhetsgrepp, ett holistiskt förhållningssätt till teproduktion som omfattar människor såväl som teplantor, som resulterat i att de kan göra filmprojekt med barnen som får medial uppmärksamhet. Visserligen är det en hemsk film om häxjakter som är ett riktigt problem i Assam, men ändå. De har faktiskt gjort en film och uttryckt sig och gjort sig hörda. Något som tidigare generationer tegårdsarbetare aldrig kunnat göra. 

Artikeln om filmen här.
Filmen här.

Assam har varit hem till teodlare sedan mitten av 1800-talet när te först odlades här av britterna. Assam är berömt över hela världen för sina rika maltiga teer odlade på inhemska Assamica teplantor Växterna bearbetas till en djup maltig bryggd som har blivit en hörnsten för många frukostblandningar på grund av dess rika och starka smak.

På de låg liggande planen eller fälten som sträcker sig Brahmaputrafloden i nordöstra Indien är jorden mjuk och bördig och landskapet är rikt och har en mångfald av vilda djur. De subtropiska dalarna i Assam är fuktiga och heta och passar teplantor. Här växer te med lätthet i det lummiga landskapet. Assam är en av de enda regionerna utanför Kina att odla te från sin egen storbladiga tesort - Camellia Sinensis Assamica. Denna inhemska teplantan upptäcktes först som en vild växt i regionen på 1800-talet.

HathiKuli ägs av Amalgamated Plantations Private Limited, som i sin tur är en avkomma av Tata tea Ltd - ett av världens största tebolag. 

Nu kanske du tänker att BIG-tea är ondska som bara exploaterar stackars tebönder och du har inte helt fel för så var det förr och så är det fortfarande på många delar. Men av Amalgamated Plantations Private Limiteds drygt 30 000 anställda, är 70% aktieägare i bolaget. Tillsammans med de drygt 100 000 privata teproducenter som företaget samarbetar med, produceras mer än 40 000 ton te årligen. 

Hathikuli tea estate utgör dock "endast" ca 480 hektar av de drygt 20200 hektaren som ägs av Amalgamated Plantations Private Limiteds, fördelat på 21 olika tegårdar.

Vad är unikt med Assam Hathikuli TGFOP1 

Detta är ett robust te och kan serveras med mjölk men är bäst att njutas i sin rena, svarta form. Klassisk och perfekt efter en stor måltid...eller innan. Helt ärligt, detta är ett sådant te som jag vill ha i min kopp hela dagen. Jag vill också ha ett jobb där jag kan göra det jag ska med bara en hand, för min andra hand håller i min kopp te ;)

Vi har haft en hel del olika Assamteer under åren och jag måste säga att Hathikuli är en av mina absoluta favoriter. För att man får väldigt mycket Bang/buck, eller smak för pengarna. 

Brygg instruktioner för Assam Hathikuli TGFOP1

Brygg med nykokt vatten som har svalnat till 90 °C. Använd en tesked (5 g) te per kopp och låt dra i tre minuter eller smaka av.

Videos Hide Videos Show Videos