Butterfly Pea Flower Tea - Himmelsärt - Blått Te

(2 reviews) Write a Review
kr670.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Butterfly pea flower tea, eller fjärilsärtblommste eller himmelsört på Svenska, allmänt känt som blått te, är ett koffeinfritt örtte gjord på torkade, vackra blåa ärtblommor. Blomman heter Clitoria ternatea på latin, kallas även fjärilsärta, blåärta, -ärta eller asiatiska duvvingar.

Fjärilsärtblommste får sin distinkta nyans från den djupblå färgen på kronbladen som har gjort växten till ett populärt färgämne i århundraden. En av aspekterna med teet är det faktum att vätskan ändrar färg baserat på pH-nivån. Genom att tillsätta något ämne som med lägre pH kan man få teet att byta färg. Till exempel om man tillsätter citronsaft till teet så som vi gjort här, blir det lila.

Här vill vi passa på att lyfta ett varningens finger för att blått te VERKLIGEN färgar av sig och fläckarna är jättesvåra att få bort. 

Men mitt favoritfakta om denna klättrande baljväxt från ärtfamiljen är dess latinska namn - Clitoria ternatea - så namngiven eftersom de ser ut som kvinnors könsorgan!

Butterfly pea flower tea - Smak & arom

Blått te har en väldigt svag syrlig smak. Lite lätt träigt eller kanske jordigt, som gurkört, men ännu svagare och knappt märkbar eftersmak. Lika så är doften och aromen subtil till den punkt att man enkelt kan med fördel använda brygden för att färgsätta alla möjliga drycker och maträtter, utan att för den skull förändra smaken. 

Andra ingredienser som citron, mynta, kanel, ingefära och passionsfrukt kompletterar brygden.

Blått te - bryggtips

Butterfly pea flower tea funkar både som iste och som varmt te. 

Varmt te:

 • Vattentemperatur: 90-100°C
 • Dosering: 10g per liter vatten
 • Dragningstid: ca 3-5 minuter

Iste:

 • Vattentemperatur: Rumstemprerat vatten
 • Dosering: 10g per liter vatten
 • Dragningstid: Minst 6h. Helst över natten.

Butterfly pea flower tea eller Blått te - Är inte det en oolong?

Det korta svaret är nej, men jag förstår förvirringen. 

Oolong, även känt som eller Wulong och som "blått" te, är ett traditionellt kinesiskt (och taiwanesiskt) te. Det är utmärkande eftersom det delvis oxideras under tillverkningen, vilket gör det till ett te som varken är ett grönt te eller ett svart te utan något och många saker däremellan. Inom vissa, mer traditionella te-kretsar, är benämningen "blått te" en referens till just oolong-te. 

Visserligen har vi på Pappas te en uppsjö av olika otroligt goda oolong-teer, men detta är INTE EN OOLONG. Detta är ett örtte - närmare bestämt blommorna från växten Clitorea ternatea. Detta örtte ger ju en djupt blå, magiskt förförande brygd. Med andra ord är det ett örtte som visuellt glänser och sticker ut från mängden med sitt blåa sken. Således har detta te i folkmun, i dessa tider av visuell informationsutbyte (läs: Youtube, Instagram & Tiktok m.fl.), kommit att bli känt som blått te. 

Så med andra ord:

 • Blått te, när du snackar med te-traditionalister refererar till oolong te.
 • Blått te, när du snackar med människor som alltid har mobilen i handen, tenderar att referera till Butterfly pea flower tea eller fjärilsärtblommste som det heter på Svenska.

Historia & ursprung

Butterfly pea flower tea eller blått te, kommer från en växt som är vanlig i de flesta sydostasiatiska länder. Där har fjärilsärtblomma bryggts i århundraden men först nyligen introducerats för tedrickare utanför ursprungsområdet.

Butterfly pea flower tee eller blått te är tillverkat av växten Clitorea ternatea. Den avnjuts ofta i länder som Thailand och Taiwan, där den blandas med honung och citron. Denna speciella dryck heter 'Nam dok Anchan' och serveras ofta på spa. Andra ingredienser som mynta, kanel, ingefära och passionsfrukt kompletterar brygden.

Butterfly pea flower tea - Blått te - Hälsoeffekter

Du kanske har hört talas om fjärilsärtblomma i hälso- och kostkretsar. Under de senaste åren har växten även studerats för sitt antioxidantinnehåll och hälsosamma egenskaper. I synnerhet tyder vissa studier på att fjärilsärtblomma kan bidra till att säkerställa hud- och hårhälsa, främja viktminskning och minska blodsockernivåerna.

Klitoriablommor eller blåa teblommor används för sina förmodade medicinska egenskaper i Ayurveda.

Fjärilsärtblommor är rika på antocyaninföreningar som kallas ternatiner, som ger växten dess livfulla nyans.

Provrörsstudier tyder på att ternatiner kan lindra inflammation och kan förhindra tillväxt av cancerceller.

Dessutom innehåller växten flera andra antioxidanter, inklusive:

Butterfly pea flower teets påverkan på hud & hår.

Kosmetiktillverkare skryter om fjärilsärtblommors effektivitet i allt från hudvårdsserum till schampon.

Ändå behövs mer forskning för att helt förstå hur fjärilsärtblomma kan påverka ditt hår och hud.

Kan främja viktminskning

Vissa studier tyder till och med på att fjärilsärtblomman kan hjälpa till att gå ner i vikt.

Ytterligare forskning är nödvändig för att utvärdera hur fjärilsärtblomman kan påverka din vikt, särskilt när den inarbetas i din kost.

Stabiliserar blodsockernivåerna

Studier tyder på att fjärilsärtblomma kan minska risken för diabetes och relaterade symtom.

Till exempel visade en studie på 15 män att att dricka en dryck som innehåller extrakt från fjärilsärtblomma ökade antioxidantnivåerna och minskade blodsocker- och insulinnivåerna, trots sockernivåerna i drycken.

I forskning hittills har det visat sig att dricka en dryck med extrakt från fjärilsärtblommor minskar blodsockernivåerna och förbättrar insulinet - även när drycken innehöll en ganska hög mängd socker. Blommornas antioxidantegenskaper kan också ha en skyddande effekt mot komplikationer av diabetes. (Studie 4, Studie 5)

En studie rapporterade till och med att de antioxiderande egenskaperna hos fjärilsärtblomman kan skydda mot cellskador och komplikationer relaterade till diabetes.

Ytterligare studier behövs dock för att avgöra hur fjärilsärtblomma kan påverka din långsiktiga blodsockerkontroll.

Har fjärilsärtblomman några biverkningar?

Nutritionists anser generellt att fjärilsärtblommor är säkra när de konsumeras med måtta. Det finns några anekdotiska rapporter om biverkningar som illamående, magsmärtor och diarré efter konsumtion av fjärilsärtblomma, men det finns ingen forskning som stöder dessa effekter.

Men om du har underliggande hälsotillstånd eller tar några mediciner, bör du prata med din läkare innan du använder fjärilsärtblomma eller andra växtbaserade produkter.

Butterfly pea flower i mat

Det finns en lockande malaysisk rätt som heter nasi kerabu, som kommer från Kelantan-provinsen, som presenterar blått ris tillsammans med olika sallader, pickles, kex och dipp. Riktigt gott för ögon och mage.

Ingredienser (serverar 2–3 beroende på hungernivåer)

 • 1 kopp jasminris
 • 2 koppar vatten
 • 4–5 torkade fjärilsärtblommor
 • 1 st citrongräs
 • 2 kaffir limeblad
 • 1 msk kokosolja
 • Nypa salt

Instruktioner

 • Koka upp 1 dl vatten och dra blommorna i några minuter.
 • Krossa och hacka citrongrässtången grovt.
 • Lägg alla torra ingredienser i en medelstor kastrull, lämplig för att förbereda ris.
 • Täck med det varma vattnet (inklusive blommorna) och den återstående koppen kallt vatten.
 • Koka riset enligt instruktionerna, rör om då och då för att säkerställa att riset färgas blått genomgående. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

2 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Högsta kvalitet

  Posted by Lisa Jeannin on 20th Sep 2023

  Jag har druckit detta te sedan det kom fram och fullkomligt älskar det!

 • 4
  Väldigt bra bemöt

  Posted by Anton Andersson on 26th Dec 2022

  Köpte som julklapp till flickvännen och det kom på bara några dagar. Alla i både min och hennes familj tyckte om det och showen av färgen var väldigt rolig.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA

Videos Hide Videos Show Videos