Jasmin (Jasminum sambac) - hela blommor

kr67.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS

Vi förväntar oss att åter ha denna produkt i lager den 31st May 2023

OR
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll

 Hela, vita eller jätteljust gula (äggvita) blomknoppar och blommor.

Smak & eftersmak

Lätt, klassisk jasminsmak och doft.

Ursprung & Historia

Av de 200 arterna av jasmin var den första växten känd under namnet arabisk jasmin, känd under den vetenskapliga termen Jasminum sambac. Detta kan vara den bästa utgångspunkten för att spåra historien om jasminblommor. Utan tvekan är denna tropiska och subtropiska blomma hemma i Asien. Många botaniker tror att Persien, nu Iran, är var jasminen har sitt ursprung. Den korsade Röda havet in i Egypten så tidigt som 1000 f.Kr., och hittade sedan sin väg till Turkiet och Grekland.

Ordet jasmin kommer från det arabiska ordet "yasmin", som betyder doftande blomma. Jasmin har ofta vita eller gula stjärnformade blommor som växer på vinrankor eller som buskar. Släktet jasmin, som heter jasminum, är en del av familjen Oleaceae eller oliv. Andra stavningar för jasmin genom tiderna har inkluderat jessamin, gessamin, jasmin, jessamy och jeshamy, enligt Harvard Universitys Arnold Arboretum.

Kejsarna från Kinas Sung-dynasti (960 till 1279 e.Kr.) tyckte att doften av jasmin var oerhört njutbar. På 1400-talet beordrade kungarna i Afghanistan, Nepal och Persien att plantera jasmin runt deras bostäder. Man tror att morerna introducerade jasmin till Spanien under 1600-talet. Andra västeuropeiska länder som Italien och Frankrike omfamnade snabbt jasminblommor. De enda kontinenterna utan inhemska arter av jasmin är Antarktis och Nordamerika, enligt New World Encyclopedia.

Varianterna av jasmin används för olika ändamål. Jasminum officinale är mest känd för sin doft. Jasminum grandiflorum, vanligen kallad spansk eller katalansk jasmin, har odlats i Frankrike för användning i parfym i århundraden och fortsätter att vara en del av parfymindustrin som är avgörande för det franska folket.

Jasminum sambac används för att göra jasminte. Redan på 1200-talet smaksatte kineserna sitt gröna te med jasmin. Kinesiska örtläkare fortsätter att använda jasmin för att behandla huvudvärk, sömnlöshet och skelettsmärta.

För kineserna representerar jasmin feminin vänlighet, nåd och delikatess, såväl som ett sätt att attrahera rikedom och romantik. I Thailand symboliserar jasmin moderskap, medan i Indien används Jasminum molle, vanligen kallad Indian Jui, i hinduiska religiösa ceremonier. 

Varianterna av jasmin används för olika ändamål. Jasminum grandiflorum, vanligen kallad spansk eller katalansk jasmin, har odlats i Frankrike för användning i parfym i århundraden.

På Hawaii kallas Jasminum sambac, med sina samlade vita blommor, "pikake" och formas till leis. Inom aromaterapi används jasmin för sina avslappnande egenskaper i ren blomform, som en eterisk olja eller i doftljus och rökelse. Kulinariska aficionados använder jasmin som garnering och i läckra bakverk.

Vad är unikt med vår Jasmin?

 Hela blommor. Oftast får man krossade knoppar, men här har vi hela knoppar & blommor.

Passar till

Jasminblommor passar både till svart & grönt te. Perfekt för dekoration och smaksättning. 

Brygginstruktioner

Vattentemperatur: 90°C-100°C

Dosering: ca 5g / kopp

Dragningstid: 5-10 min beroende på bladens grovhet. När teet är fingervarmt, söta med honung eller motsvarande. Om örtte intas i medicinskt syfte bör det drickas långsamt tre gånger dagligen under två veckors tid. 


FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning. (Kort, kontant eller Swish)