Matcha på burk - 40g - för tecermonier

kr199.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.10 KGS
OR
Adding to cart… The item has been added

Matcha te. Ceremoniell grad...typ.

Vad är unikt med just denna Matcha?

Denna matcha te eller tepulver är av hög kvalitet och avsedd för att användas i traditionella japanska teceremonier, i den Europeiska marknaden. Dock vill jag uppmärksamma kunder på att det inte är som vår förra matcha.

Blir den verkligen så grön som den där fina bilden du har lagt upp? frågar du dig.
- Nja. Kanske i leverantörens studio med deras proffsbelysning och fotoredigering efteråt. I vår tebutik blir den grön med inslag av grå och lite mer matt än bilden. Dock smakar den ljuvligt. 

Men det är inte det du vill ha. Du vill ju ha den där neon-kawasaki-gröna matchan som man inte kan titta på förlänga för att det sticker i ögonen så grön den är. Var är den? undrar du.

- Den är beställd från Japan och kommer när det blir vår tur i kön hos leverantören. Men den är prissatt därefter. Håll utkik på hemsidan och i våra sociala medier för att få information om när den är i hamn och redo att levereras till er, våra kunder. Men nu, tillbaka till detta kinesiska matcha av ceremoniell grad. 

Utseende & innehåll 

Ett pulver som har en djup, härlig grön färg. Nästan en blandning av gräsgrönt och pistagegrönt. Man ska iaktta största omsorg och försiktighet när man med varsam hand hanterar detta pulver då det precis som glitter som barn använder, tenderar att sätta sig precis överallt och det är ett rent helvete att få bort gröna matchafläckar ur till exempel en vit skjorta. 

Arom, smak & eftersmak 

Något som är värt att notera är att den japanska matchan som är odlad i Japan är betydligt beskare och strävare än vår japanska matcha som är odlad i Kina. Matcha te eller tepulver som är för teceremonier ger en friskare smak. Visserligen är beskan fortfarande där, men inte lika bittert som den andra. Detta ger framför allt en bättre eftersmak. Lite rundare och lite mindre bitter helt enkelt. Tänk på att matcha teets smak är väldigt mycket beroende på både dosering, dragningstid och vattenkvalitet. 

Passar till

Utöver teceremonier passar detta matcha te eller tepulver till att göra matchalatte och andra matchadrinkar. Då man faktiskt dricker teet och inte bara ett avkok av tebladen som man faktiskt annars gör när man dricker te, får man i sig alltså mer te när man dricker matcha. Matcha te är en väldigt uppigande dryck vare sig man dricker den traditionellt eller i matchalatte form. Oavsett gör detta matchan till en perfekt frukostdryck. En kopp matcha eller matchalatte på morgonen är lite som en kopp kaffe fast med lite mer krut i det. 

Recept & guide till hur du gör matchalatte finner du här.

Matcha te eller tepulver 

Matcha te kommer traditionellt från Japan, men sedan Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011 flyttade många japanska teproducenter ut sin produktion från Japan för att komma runt importförbudet som bland annat EU lade på japansk livsmedel. En stor del produktion flyttades till Kina där man fortsatte producera japanskt te på japanskt vis, fast än man nu var i Kina. Detta hade en del oanade konsekvenser. Till exempel trodde producenterna att kunderna inte skulle acceptera japanskt te som var producerat i Kina, men då teet var lika fint och välsmakande som innan flytten, accepterade kunderna detta.

Över tid har produktionen och kvalitén av det numera kinesiska japanska teet blivit så väl mottaget att de flesta producenter stannade kvar och fortsatte producera te även i Kina. Idag gäller inte längre de restriktioner på japanskt livsmedel som gällde direkt efter Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011. Ändå har detta nya japansk-kinesiska teet bibehållit sin plats på marknaden. 

Matcha te eller tepulver produceras av speciella teblad och genomgår en speciell behandling. Under våren ger tebuskarna nya skott och det är vid det laget som produktionen av matcha te börjar skilja sig från annat te. Visste du tillexempel att en knapp månad innan skörd får tebuskarna som man plockar matcha tebladen från inte utsättas för direkt solljus. Detta kräver en hel del planering och logistik kring både var man ska plantera tebuskarna men även hur man ska skugga dem innan skörd. Stora speciella presenningar dras över ställningar som håller dem uppe och bara släpper in ca 20% av solljuset. Syftet är att premiera produktionen av aminosyran L-theanine som ger en känsla av lung utan dåsighet. Du vet, samma känsla som du får av att dricka en kopp riktigt bra och gott te. Syftet är även att bibehålla matcha teets fina gröna färg. Blad från tebuskar som inte står under skugga veckorna innan skörd är ofta lite mer gröngula eller till och med grönbruna. 

Efter bladen plockats, måste de ångas. Det innebär att de fina gröna bladen utsätts för ånga i ca 10-20 sekunder. Detta gör man för att förhindra oxideringsprocessen. Det är samma process om leder till oolongteer eller svart te, om den inte förhindras. I Kina gör man detta genom att "steka" teet men det japanska sättet är alltså att ånga bladen. Detta sker med maskiner som leder teet via band igenom en ångkammare där tid, tryck och temperatur är noga övervakat och kontrollerat. Matchan bibehåller sin fina gröna färg tack vare detta steg. Det är dock jätteviktigt att matchatebladen torkas snabbt efter att de ångats. Detta gör man med enorma fläktar som både torkar och cirkulerar tebladen innan de åker in i en ugn där de torkar ytterligare. Efter torkningen är bladen ca 20% av sin ursprungliga vikt.

Exakt hur bladen skall ångas och torkas beror på hur teet odlats och var den odlats och en massa andra faktorer som varje teproducent lär sig med åren. Det är på sätt och vis som whiskydestillerierna i Skottland där whiskymästarna över åren lärt sig sin produkt så pass att de kan med ett enkelt slag mot tunnan höra om whiskyn är färdig eller inte.

Något annat som skiljer matcha te produktionen från annan te är att innan man mal ner och pulveriserar bladen, måste alla bladstjälkar och vener tas bort. Som du säkert förstår är detta ett otroligt resurskrävande arbete. Än värre var det förr innan detta steget automatiserades med maskiner. Idag går bladen igenom bladkross som först krossar bladen grovt och sedan separerar stjälkar och vener från själva bladvävnaden med hjälp av fläktar, filter, silar, skakningar och statisk elektricitet. Teet kallas vi detta laget för Tencha och är basen för all matcha te.

Matcha te eller tepulver skall malas till pulver i speciella stenkvarnar. Det får inte gå för snabbt och inte heller för långsamt. Varje stenkvarn producerar mellan 20-50g matcha te eller tepulver i timmen. Även här krävs specialkompetens som säkerställer att matchan blir precis sådär perfekt som den ska vara. Inte för grovkornig och inte för finmalen. Rätt färg och rätt konsistens. Rätt doft och rätt smak. 

Av ett kilo teblad blir det ca 50-100g färdig matcha, beroende på bladens kvalitet och liknande. Därför är matcha te ofta dyrare än annan te. Men som så ofta i livet - man får precis vad man betalar för. 

Bra matcha te eller tepulver har en djup och härlig grön färg och smakar friskt och lite beskt. Dålig matcha har oftast en gulaktighet blandat med det gröna och smakar aningens jordigare. Det tyder på att det slarvats i produktionen. 

Ehsans & Pappas Tehus väljer vårt matcha med stor omsorg. Vår matcha av finaste kvalitet och är framtagen för teceremonier i synnerhet. 

Ursprung & historia

Matcha te kommer traditionellt från Japan, men sedan Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011 flyttade många japanska teproducenter ut sin produktion från Japan för att komma runt importförbudet som bland annat EU lade på japansk livsmedel. En stor del produktion flyttades till kina där man fortsatte producera japanskt te på japanskt vis, fast än man nu var i Kina. Detta hade en del oanade konsekvenser. Till exempel trodde producenterna att kunderna inte skulle acceptera japanskt te som var producerat i Kina, men då teet var lika fint och välsmakande som innan flytten, accepterade kunderna detta.

Över tid har produktionen och kvalitén av det numera kinesiska japanska teet blivit så väl mottaget att de flesta producenter stannade kvar och fortsatte producera te även i Kina. Idag gäller inte längre de restriktioner på japanskt livsmedel som gällde direkt efter Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011. Ändå har detta nya japansk-kinesiska teet bibehållit sin plats på marknaden. 

Det blir lite full cirkel när man tänker på att de japanska munkarna Saichō [最澄] (767-822) och Kūkai [空 海] (774-835) som tog med te till Japan från Kina under sina liv. Det finns även omnämning av munken Eisai [栄 西] (1141-1215) som även han ska ha importerat tefrön från kina.

Till en början formades teet till kuber och kakor som var enkla att handla med och förflytta. Det var först under 900-talet som te började malas till tepulver. Denna pulverform av te användes vanligtvis på kinesiska Chan Zen-kloster och värderades för dess vitaliserande och helande fördelar. Förutom att implementera denna applikation av te i sina egna buddhistiska praxis, skrev Eisai också en bok med titeln "Kissa Yōjōki" [喫茶 養生 記], som översätts som "Dricka te för hälsa" där han förklarar de olika hälsofördelar som kan erhållas från konsumerar te. 

Idag dricker allt färre japaner matcha men drycken har blivit omåttligt populär bland västerlänningar. Förutom att dricka matcha, används tepulvret även vid matlagning, skönhetsbehandlingar och en massa andra sammanhang.

Traditionellt ska man brygga matcha med en särskild matcha skål, en speciell matcha visp och sedan servera det i specifika matchakoppar. Matchaskålen kallas traditionellt för Chawan. Det är kinesiska och betyder mer eller mindre "teskål" eller "tebunke". Ordet chawan följde skålarna till Japan när japanerna började använda sig av dem under 1200-talet. Jian chawan, en kinesisk tebunke känd som Tenmoku chawan i Japan, var den föredragna teskålen för den japanska teceremonin fram till 1500-talet. Även koreanska teskålar har spelat en roll i matchans historia men idag är det främst handgjorda, japanska teskålar som har hög status. Dessa skålar produceras enligt tre skolor. RakuHagi och KaratsuHär hemma i Sverige kan man med fördel ta första, bästa, rena skål som rymmer tillräckligt mycket vätska för att fylla den kopp du avser använda. Utöver sin chawan behöver man en chashaku (en matcha tesked av bambu) och en speciell bambuvisp som heter chasen. 

Brygg instruktioner 

Vattentemperatur: 80 grader celcius.

Dosering: 1g matcha tepulver / 1 dl vatten

Lägg pulvret i din teskål, tillsätt vatten och vispa med din matchavisp (själv fuskar jag och använder en sådan där liten elektrisk visp som man använder för att skumma mjölk) tills du fått ett fint skum på drycken. 

Nedan finns en video som visar hur man ska göra.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.

 

Videos Hide Videos Show Videos