Mandarin Lagrad Shú Pu-erh Te 2013

kr299.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.40 KGS

Mandarin Lagrad Pu-erh Te 2013 

Lagrad och mognad mandarin Pu-ehr te. Shu (kinesiska benämningen för detta te), mörkt fermenterat te.k

Utseende & innehåll

Torkad mandarin frukt fylld med mognad pu-erh te. Fruktens skal mör med åldrad orange färgton, som är vitfläckig. Frukten är fylld med mörkt puerh te som görs av blad och stjälk av lagrat mörkt (fermenterat) te. Efter de första par bryggningar, mjuknar fruktskalet och teet börjar att expandera. Den första bryggningen har färgen av bränd Sienna (Terra di Sienna), medan de senare bryggningarna blir fylligare med en färgton av balsamvinäger.

Smak & Eftersmak

Detta te är vedartat , lent och komplext med en balanserad avslutning.  De torra fruktens lukt påminner om lagrad spritdryck, dehydratiserad apelsin saft och inlagd dill. Det bryggda teet har en doft av gamla bibliotek. Smaken är fyllig med inslag av citron och en torrhet som man får från valnötsskal, klassiska puerh toner med en värmande, och sedan kylande känsla i munnen. De blöta bladen som äldre ved med toner av torkad citrus, dill och varma vinterkryddor. 

Ursprung & Historia 

Mörka Puerh teer kommer från Yunnan provinsen i södra Kina. ”Shu” puerh, är blötlagd och förvarad i en fuktig miljö som gör fermenteringen möjlig. Under fermenteringen minskar de bittra och sammandragande (adstringerande) kemiska föreningarna. Därefter så lagars ”shu”, ”kokad” eller ”lagrad” mörk puerh upp till 10 års tid, medan smakerna fortsätter att utvecklas och fördjupas. 

För instruktioner om hur man brygger pu erh inom gong fu cha traditionen och mer om pu'er kan du med fördel läsa vår guide om Pu'er - lagrat kinesiskt te. Du finner den här.

För bättre förståelse av gong fu cha och dess utrustning, föreslår vi vår guide som du finner här.

Vad är unikt med Mandarin Puerh

Fruktköttet avlägsnat varsamt från insidan av mandarinen, och skallet fylls med lagrat Puerh te. Den torkade frukten torkas sedan med omsorg och tillåts att åldras under kontrollerade förhållanden, för att säkerställa att de bästa smak egenskaperna utvecklas i detta te. 

Passar till

Ta lite tid at avnjuta detta te och du kommer att bli belönad med flerfaldiga bryggningar. Servera detta te till gästerna vid slutet av måltiden eller njut av det i gott sällskap. Mandarin Puerh te passar väl med valnötter, söta frukter så som persimon, eller melon i kombination  med kött som väl lagrat/ torkat.

Brygg instruktioner 

Bästa sättet att brygga detta te är i gong-fu still, i en gaiwan eller liten tekanna. Häll de nykokta vattnet runt frukten snarare än direkt på den. Om nödvändigt så kan du varsamt bryta av en bit av skalet eller krossa det lätt för att öka styrkan av bryggningen. Skölj teet en gång med kokande vatten och häll ut skölj vattnet innan du påbörjar första bryggningen. Häll kokande vatten runt teet tills det är helt övertäckt. Tillåt den att dra  i upp till 30 sekunder. Använd längre bryggtid för ett starkare mer sirapsaktigt te, och kortare tid för ett ljusare och lättare te. Genom att använda denna metod kan man brygga minst 6 omgångar. Alternativt kan man bryta upp frukten och placera innehållet i en stor tekanna. Skölj en gång och låt dra i upp till två minuter.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.

 

 

Videos Hide Videos Show Videos