Jiao Gu Lan - Gynostemma Pentaphyllum - Örtte

kr395.00
(7 reviews) Write a Review
Weight:
0.10 KGS

JiaoGuLan (Gynostemma pentaphyllum)

"Jiao Gulan" är i folkmun känd som odödlighetens ört och kallas ofta för "Det eviga livets ört". Självklart måste vi som trovärdiga tehandlare ta avstånd från alla idéer om att detta te skulle ge evigt liv men det är ett bra te och det smakar ljuvligt gott. Kärt barn har många namn och så även denna ört. Andra namn är mirakelört, gynostemma, syd-ginseng och säkert många fler. 

Utseende & innehåll

 De torkade bladen ser ut som liten krullig boll och består oftast av en liten kvist med 5-7 små blad. Färgen är till stort mörkt gröngrå med små inslag av gulgrönt. 

Arom, smak & eftersmak

Jiao Gu Lan smakar något sött jämfört med de flesta gröna teer, men den är ändå inte söt. Vårt Jiao Gu Lan te påminner lite och väldigt svagt om lakrits eller anis smaken.

Ursprung & Historia

Det finns en jättesmal landsremsa i Kina där befolkningstätheten av de över 100 år är betydligt högre än i resten av landet. Detta upptäcktes av en slump när resultatet av 1970 års folkbokföring behandlades.

Den här smala landsremsan drar igenom de två provinserna Guanxi och Yunnan. Två universitet i dessa provinser fick uppdraget att hitta orsaken till det intressanta fenomenet. Efter 12 års forskning konstaterade man att konsumtionen av en ogräs som smakar gått och söt är en bidragande orsak till det långa livet i området som växten växer. Det var under denna forskningar som man upptäckte att ordet Jiao Gu Lan som växten kallades för har betytt Det eviga livets ört i det gamla lokalspråket eller dialekten. 

I boken JiaoGuLan skriver Michael Blumert och Dr Jialiu Liu om denna vidunderliga örts alla beträffligheter. Dr. Jialu Liu har studerat örten sedan slutet av 1980-talet.

Vad är unikt med Jiao Gu Lan

I Kina betraktas Jiaogulan eller Jiao Gu Lan som en balansgivande ört. Den andra balansgivande örten är Ginseng som är betydligt dyrare än Jiao Gu Lan. Därför kallar man JiaoGuLan även för fattigmans-Ginseng.

I Sverige rekommenderade Sahlgrenska i Göteborg JiaoGulan som en nyttig ört eller örtte för framförallt diabetiker.  

När den bryggs som te, har Gynostemma pentaphyllum ett antal effekter och hälsofördelar.

Effekter och Hälsofördelar:

 1. Adaptogen: Gynostemma pentaphyllum är känt som en adaptogen, vilket betyder att det hjälper kroppen att hantera stress. Det kan hjälpa till att reglera kroppens stressrespons och främja en känsla av lugn.

 2. Antioxidanter: Gynostemma pentaphyllum är rikt på antioxidanter, vilket kan hjälpa till att skydda kroppen mot skada från fria radikaler.

 3. Hjärt- och kärlhälsa: Forskning tyder på att Gynostemma pentaphyllum kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och blodtrycket, vilket kan bidra till att förbättra hjärt- och kärlhälsan.

 4. Immunstöd: Traditionellt har Gynostemma pentaphyllum använts för att stärka immunsystemet och hjälpa till att skydda mot sjukdom.

 5. Blodsockerreglering: Forskning tyder på att Gynostemma pentaphyllum kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med diabetes.

Smak:

När det gäller smak, beskrivs Gynostemma pentaphyllum-te ofta som något söt och jordig. Det har en mycket milt bitter underton som balanseras av en subtil naturlig sötma. Teet har en lätt kropp och en uppfriskande efterklang.

För att brygga Gynostemma pentaphyllum te, blötlägg torkade blad i varmt vatten i 5-10 minuter. Du kan justera styrkan efter eget tycke genom att lägga till mer blad eller öka blötläggningstiden.

Även om Gynostemma pentaphyllum te har många hälsofördelar, är det viktigt att komma ihåg att det inte ska ersätta läkarvård. Om du har allvarliga hälsoproblem eller tar mediciner, bör du diskutera användning av detta te med din läkare.

Passar till  

Detta te passar som alternativ för vanligt grönt te. Det gör sig även väldigt bra som morgonte då det är lätt uppiggande. 

Brygginstruktioner

Som alla andra obehandlade teer rekommenderas inte hetare vatten än 80 grader. Dragningstiden för den som dricker teet för smakens skull är <3 min och för den som vill ha ett nyttigt te är ca 10 minuter. Teet blir dock lätt överväldigande ju längre den får dra. Sötman och gräsigheten tar över ju längre teet får dra.

7 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Very hollistic healing

  Posted by Ahmed Ziada on 22nd Jul 2021

  I have nor yet tried anything this hollistic. I feel very very good on this tea. It even restores damaged pathways in the brain. It seems very mild and completley without side effects. Ive been drinking it for a few days though, and I believe the benefits will compound. I would recommend this as I have to my family and friends. Cheers

 • 5
  Jiao Gu Lan

  Posted by Jan S on 27th Apr 2021

  Väldigt gott te! Och väldigt snabb leverans!

 • 5
  Jiao Gu Lan

  Posted by Henrik Jansson on 12th Mar 2021

  Bra kvalité, hela fina blad. Mycket strul med leverans, välj helst inte Postnord om bättre alternativ finns.

 • 5
  Giao Gu Lan

  Posted by Adelheid Epple on 3rd Feb 2021

  himla gott te. Snabb leverans direkt i min brevlåda. Jätteglad för det därför att jag bor på landet. Handla mitt te bara här!

 • 5
  till alla

  Posted by Unknown on 9th Aug 2020

  mycket bra te, vi dricker det varje dag

 • 4
  Inte så mycket lakrids smak som för några år sedan...

  Posted by Lena Gunnel From on 1st May 2020

  Inte så mycket lakrids smak som för några år sen-- Men gott ändå och hälsosamt.

 • 5
  So sweet

  Posted by LeoPibefs on 27th Mar 2020

  Healthy and tasty

Videos Hide Videos Show Videos