6 sorters vitt te - Lär känna vitt te - 6 smakprover av olika varianter av vitt te

kr599.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.90 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout
OR
Adding to cart… The item has been added

Vitt te - Lär känna vitt te - smakprov

Vitt te är ett samlingsnamn för en rad teer som har gemensamt att de knappt är behandlade. Idén är att plocka bladen, torka dem snabbt som attans och sortera bladen enligt kvalitet. Ingen fermentering och oxidering och ingen skärning, rullning eller malning. Helt rent obehandlat te. 

I vår köpguide för pai mutan eller vitt pionte, förklarar vi nyanserna kring vitt te, dess varianter och uttryck. Här har vi paketerat lite av varje sorts vitt te vi har, så att du själv ska kunna uppleva skillnaderna, likheterna och nyanserna i alla de olika formerna av vitt te.

I butiken har vi 6 sorters vitt te. (Jag är rätt säker på att pappa har någon gömma med fler sorter som han vägrar sälja men det är i skrivande stund inte bekräftat... och om han bjuder kanske det aldrig blir bekräftat.)

Tre smaksatta varianter, var av ena är ett silvernålste. En pai mutan, en shou mei och två olika sorters osmaksatt månskenste. 

Paketet innehåller:

  • Månskenste med saffran (50g eller ca 10 koppar)
  • Månskenste med mullbär och melon (50g eller ca 10 koppar)
  • Pai mutan (50g eller ca 10 koppar)
  • Shou mei (50g eller ca 10 koppar)
  • Månskenste - Organiskt och lyx (50g eller ca 10 koppar)
  • Månskenste - vardagslyx (50g eller ca 10 koppar)

Då vitt te skall bryggas upp till 4 gånger, får du i detta paketet utrymme att verkligen uppleva nyanserna av vitt te. Genom att även leka med dragningstiden av bryggningen kan du uppleva ytterligare aspekter av teet. 

Vad skiljer bra vitt te från dåligt vitt te?

Bra pai mutan har försiktigt lufttorkats för att man ska vara säker på att teblad inte skadas och för att bevara smaken så mycket som möjligt.

Inte allt te skapas lika. Beroende på hur teet skördas och sköts kommer du sannolikt att stöta på många olika variationer av pai mutan. För att vara säker på att du får högsta möjliga kvalitet är det bäst att hålla sig till organiskt, rent och varsamt skött pai mu tan.

Du kanske också vill ha koll på hur teet har skördats och torkats för att vara säker på att du får den bästa smaken. Generellt ses månskenste eller månskens pai mutan som bättre eller finare än soltorkad.

Hela knoppar och blad ses som bättre eller finare än brutna.

Te från äldre tebuskar ses som mer speciella och hälsosammare än te från yngre tebuskar. Detta då de äldre tebuskarna har hunnit få djupare rötter som tar upp mer mineraler än rötterna på yngre buskar som går mer ytligt än djupt.

Brygginstruktioner

Vi rekommenderar att du använder ungefär 1 tesked per kopp (ca 5g). Tänk på att 5g av pai mutan tar betydligt mycket mer plats än 5g av ett rullat te eller en orange pekoe.
Brygg i varmt vatten (70-80° C) i en till två minuter.

Använd inte kokande vatten eftersom det förstör teet.

Detta te kan bryggas upp till fyra gånger och blir mjukare och sötare med efterföljande infusioner och nya nyanser träder fram.

Är du redo att prova en kopp vitt pionte? Om så är fallet, här är några tips som hjälper dig att komma igång!

  • Hoppa över sötningsmedlet; du behöver inte det!
  • Hoppa över mjölken också. Detta te har en söt och utsökt smak på egen hand.
  • Samma blad går att brygga upp till 4 gånger.

Var äventyrlig och prova något nytt. Detta te kan vara precis vad dina smaklökar och hälsa har bett om! Just nu har vi ett smakprovspaket för dig som vill lära känna vitt te på riktigt. Ett paket som innehåller lite av alla våra sorters vitt te. Så du kan själv prova, brygga, smaka och bestämma dig för vad som passar dig bäst.