Månsken- vitt te

kr77.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
OR
Adding to cart… The item has been added

Månsken- vitt te

Månskenste är samma sak som pai mutan eller vitt te, fast det har fått torka i skugga över längre tid, snarare än under solen snabbt. Pai mu tan eller vitt pion te består av skottet och de två översta tebladen. Dessa plockas och hanteras med varsam hand då de torkas och staplas. Under sorteringen klassas de in efter kvalitet. Brutna blad smakar lika bra men har traditionellt värderats lägre än de hela, obrutna bladen. 

Pai mu tan eller bai mu dan, vitt pion te eller månskenste?

Månskenste är en variant av vitt te. Det där med kärt barn och många namn blir så mycket mer komplicerat när man sträcker sig över språkliga gränser och marinerar allt i sökordsoptimering. Så ja, det är inte så kristallklart hur pai mu tan te eller bai mu dan te heter eller stavas. Det spelar kanske mindre roll. Det viktiga som du behöver veta är att Pai mu tan betyder mer eller mindre vit pion och är ett vitt te som består av endast torkade kronblad dvs. en knopp och de två yngsta bladen.

Lär dig mer om vitt te och alla varianter av det i vår blog.

Utseende & Innehåll

Månskenste är ett delikat te, bestående av ett toppskott och två yngsta närliggande bladen. De späda toppbladen har en fin behåring och är lätt silvergrå färgade. Förutom de glänsande silverfärgen, så är övriga bladen en variation av gröna toner.  

Arom, smak & eftersmak 

Aromen är mild, ljuvlig och sammetslen. Den har en milda undertoner av färska frukter, och nötter, samt en lätt gräsighet. Brygden har väldigt ljus translucent guldgrön färg.  Smaken är söt, mild, gräsig och helt befriad från astringens (strävhet) Smaken är mild och naturlig, med lätt sötma vid den första bryggningen, och något kraftigare te smak vid den andra bryggningen. 

Vad är unikt med Månskenste

Månskenste är ett äkta vitt te. Bladen torkas i skugga, oftast innomhus och läggs på hög för en kort oxidation, där enzym verksamheten skapar ett smakfullt och aromatiskt te. Teet är rikt på mineraler och antioxidanter och har ett högt innehåll av koffein. Beroende på vädret och omständigheter så varierar torktiden mellan 2 till 6 dagar. Genom varsam hantering för att inte bryta eller skada bladen, så minskar man risken för oxidering och förändring av smaken.

Fast processen är enklare än många andra teer, så är det tid och personal krävande, vilket oftast speglas i priset. Exempelvis, så är det många faktorer som kan ha ödesdigra konsekvenser, t.ex. en plötslig regn storm, eller översvämning kan förstöra hela skörden. 

Brygginstruktioner

Vi rekommenderar att du använder ungefär 1 tesked per kopp (ca 5g).
Brygg i varmt vatten (70-80 ° C) i en till två minuter. Använd inte kokande vatten eftersom det förstör teet.
Detta te kan bryggas upp till fyra gånger och blir mjukare och sötare med efterföljande infusioner.

Är du redo att prova en kopp vitt pionte? Om så är fallet, här är några tips som hjälper dig att komma igång!

  • Hoppa över sötningsmedlet; du behöver inte det!
  • Hoppa över mjölken också. Detta te har en söt och utsökt smak på egen hand.
  • Samma blad går att brygga upp till 4 gånger.

Vad skiljer bra månskenste från dålig månskenste?

Inte allt te skapas lika. Beroende på hur teet skördas och sköts kommer du sannolikt att stöta på många olika variationer av inte bara pai mu tan och månskenste, utan också många andra varianter av te.

För att vara säker på att du får högsta möjliga kvalitet är det bäst att hålla sig till organiskt, rent och varsamt skött pai mu tan. Du kanske också vill ha koll på hur teet har skördats och torkats för att vara säker på att du får den bästa smaken samt alla de hälsofördelar som vitt pionte har att erbjuda.

Bra pai mu tan har försiktigt lufttorkats för att man ska vara säker på att teblad inte skadas och för att bevara smaken så mycket som möjligt. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.