Kokossocker - Organic - GI35 - Indonesien

kr59.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.25 KGS
OR
Adding to cart… The item has been added

Vad är kokossocker?

Kokossocker är ett ekologiskt oraffinerat socker. För att göra kokossocker använder man kokospalmens blommor som innehåller den finaste nektar. Kokospalmens blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter och den kokas tills det bildas kristaller, för att därefter malas till ett slags oraffinerat socker. På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. 

Kokossocker kan användas till allt du vill söta, precis som du använder vanligt, vitt raffinerat ful-socker.

Varför välja kokossocker?

Vi skulle kunna påpeka att vårt kokossocker är oraffinerat och har lågt glykemiskt index värde och allt det där. Men allt det där är bara en bonus. Du väljer kokossocker för att det är roligare.

<StartOfRant> För att du innerst inne vet att du är värd ett liv med en variation av olika sockersorter och varianter. Men istället lever du i ett samhälle där du kan få majssirap och raffinerat vitt socker i en oändlig variation, men naturligt socker från diverse växter känns lite exotiskt och främmande. </EndOfRant

Som sagt, kokossocker är roligare, känns mer speciellt och är riktigt gott. Mustigt på något sätt. 

Hur smakar Ehsans & Pappas Tehus kokossocker?

Min sambo sa att hon önskade att hon hade filmat mitt ansikte när jag provsmakade vårt kokossocker för första gången. Hon sa att min ansiktsmin sa mer än tusen ord och uttryckte hur gott sockret är bättre än jag någonsin kan göra i en text. Men låt mig ändå göra ett försök.

Kokossocker påminner mycket om mörkt rörsocker men har en lite mer eller tydligare karamellaktig sötma. Det finns element av mustighet som jag mest relaterar till just muscovadosocker. En slags bitterhet som ger en mogen karaktär och djup. Inte alls lika stickande i sin karaktär som stevia och inte heller lika platt i sin smak.

Detta är lite mer komplext. Lite fler facetter i smakprofilen. Nötighet? javisst, men en subtil nötighet. En snällhet som jag känner igen från farinsocker och en beska som finns när man smakar den på fingret men i min kopp te så tar den en annan form.

Gud, jag vet inte hur jag ska säga detta eller om jag ens vågar, för det känns lite udda att prata om socker på detta viset för mig, men det finns en träighet i min kopp som påminner mig så sjukt mycket om träfatssmaken från någon jättefin tequila. Problemet är att jag vet inte om det säger mer om kokossockret eller om mig. Pappa höll med om träigheten men inte tequilan. Han tyckte dessutom att det finns något lite anis-igt eller lakrits-igt där också.

Och sådär lagom lång eftersmak. Inte så den hänger kvar hela eftermiddagen i munnen på en, men ändå tillräckligt för att lämna mig med ett lite fånigt leende en kort stund efter.

Är kokossocker nyttigare än vanligt socker?

Kokossocker har ett lågt GI (glykemiskt index) på 35 och innehåller inga tillsatser. Dessutom är kokossocker oraffinerat. Generellt är det en bra idé att byta raffinerat socker mot oraffinerat socker. Eftersom kokossocker har en god och lite kolaaktig smak behöver du inte använda så mycket för att få önskad effekt. Det kan vara ett bra sätt för den som vill dra ner på sin sockerkonsumtion och det är ju nyttigt. 

 

Hållbarhet: 01/07/2024