Jiao Gu Lan - Gynostemma pentaphyllum

kr67.00
(3 reviews) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Free Shipping

 

JiaoGuLan (Gynostemma pentaphyllum)

"Jiao Gulan" är i folkmun känd som odödlighetens ört och kallas ofta för "Det eviga livets ört". Självklart måste vi som trovärdiga tehandlare ta avstånd från alla idéer om att detta te skulle ge evigt liv men det är ett bra te och det smakar ljuvligt gott. 

Utseende & innehåll

 De torkade bladen ser ut som liten krullig boll och består oftast av en liten kvist med 5-7 små blad. Färgen är till stort mörkt gröngrå med små inslag av gulgrönt. 

Arom, smak & eftersmak

Jiao Gu Lan smakar något sött jämfört med de flesta gröna teer, men den är ändå inte söt. Vårt Jiao Gu Lan te påminner lite och väldigt svagt om lakrits eller anis smaken.

Ursprung & Historia

Det finns en jättesmal landsremsa i Kina där befolkningstätheten av de över 100 år är betydligt högre än i resten av landet. Detta upptäcktes av en slump när resultatet av 1970 års folkbokföring behandlades.

Den här smala landsremsan drar igenom de två provinserna Guanxi och Yunnan. Två universitet i dessa provinser fick uppdraget att hitta orsaken till det intressanta fenomenet. Efter 12 års forskning konstaterade man att konsumtionen av en ogräs som smakar gått och söt är en bidragande orsak till det långa livet i området som växten växer. Det var under denna forskningar som man upptäckte att ordet Jiao Gu Lan som växten kallades för har betytt Det eviga livets ört i det gamla lokalspråket eller dialekten. 

I boken JiaoGuLan skriver Michael Blumert och Dr Jialiu Liu om denna vidunderliga örts alla beträffligheter. Dr. Jialu Liu har studerat örten sedan slutet av 1980-talet.

Vad är unikt med Jiao Gu Lan

I Kina betraktas Jiaogulan eller Jiao Gu Lan som en balansgivande ört. Den andra balansgivande örten är Ginseng som är betydligt dyrare än Jiao Gu Lan. Därför kallar man JiaoGuLan även för fattigmans-Ginseng.

I Sverige rekommenderade Sahlgrenska i Göteborg JiaoGulan som en nyttig ört eller örtte för framförallt diabetiker.  

Passar till  

Detta te passar som alternativ för vanligt grönt te. Det gör sig även väldigt bra som morgonte då det är lätt uppiggande. 

Brygginstruktioner

Som alla andra obehandlade teer rekommenderas inte hetare vatten än 80 grader. Dragningstiden för den som dricker teet för smakens skull är <3 min och för den som vill ha ett nyttigt te är ca 10 minuter. Teet blir dock lätt överväldigande ju längre den får dra. Sötman och gräsigheten tar över ju längre teet får dra.

3 Reviews

 • 5
  till alla

  Posted by Unknown on 9th Aug 2020

  mycket bra te, vi dricker det varje dag

 • 4
  Inte så mycket lakrids smak som för några år sedan...

  Posted by Lena Gunnel From on 1st May 2020

  Inte så mycket lakrids smak som för några år sen--
  Men gott ändå och hälsosamt.

 • 5
  So sweet

  Posted by LeoPibefs on 27th Mar 2020

  Healthy and tasty