Assam Budla Beta TGFOP - Indiskt svart te

kr57.00
(No reviews yet) Write a Review
Availability:
Vi skickar med vanlig post, vanligtvis inom ett dygn från beställningstillfället.
Weight:
0.07 KGS

Assam Budla Beta TGFOP - Indiskt Single estate svart te

Ett svart Assamte från Budla Beta Te Odlingar - Single Estate. Ett tehus från 1894 som har sitt säte i London men sina odlingsmarker i Assam i Indien. TGFOP står för Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe och är en kvalitetsmärkning av teet.

Utseende och komposition

De torra bladen är av bruten kvalitet med en del knoppar och djup färg. De våta eller redan bryggda bladen är bruten i medelstora bitar och har en rik brun färg. Själva teet är en varm, ljus kastanjeröd färg.

Arom, smak och finish

Det torra teets doft är lite åt plommon men även toner av honung. I näsan doftar teet varmt med underton av honung, malt och lila bär. I munnen är detta te fullt och ljust med korta och subtila blommiga noter. Tänk djupt malt med starka inslag av samma bitter som finns i kakao. Eftersmaken är lång, söt och något torr med bara en sans av bitterhet. 

Ursprung och historia

Assam har varit hem till teodlare sedan mitten av 1800-talet när te först odlades här av britterna. Assam är berömt över hela världen för sina rika maltiga teer odlade på inhemska Assamica teplantor Växterna bearbetas till en djup maltig bryggd som har blivit en hörnsten för många frukostblandningar på grund av dess rika och starka smak.

På de låg liggande planen eller fälten som sträcker sig Brahmaputrafloden i nordöstra Indien är jorden mjuk och bördig och landskapet är rikt och har en mångfald av vilda djur. De subtropiska dalarna i Assam är fuktiga och heta och passar teplantor. Här växer te med lätthet i det lummiga landskapet.Assam är en av de enda regionerna utanför Kina att odla te från sin egen storbladiga tesort - Camellia Sinensis Assamica. Denna inhemska teplantan upptäcktes först som en vild växt i regionen på 1800-talet.

Vad är unikt med Assam TGFOP Budla Beta

Ett Single Estate te. Budla Beta Tea Estate grundades 1894 och har idag sitt huvudsäte i London men Budla Betathe Garden ligger i nordöstra Assam. Budla Beta te odlingar tillhör Budla Beta Tea Co, som är ett dotterbolag till Caparo Group Limited, som äger flera teodlingar i regionen. Sedan 80- talet har dock te produktioner och handeln sköts av Budla Te Odlingar. Teet som producerar här är ljust och friskt, medan de fortfarande har sin djupt maltiga karaktär som är typiskt för te från denna region.

Tehuset är känt genom hela regionen och återfinns även i skönlitteraturen. Det här är tehistoria. Visserligen var det kolonialismen som en gång var den drivande motorn bakom den indiska teindustrin, men idag ser det annorlunda ut. Idag är det den fina tesmaken som driver affärerna. En ren, klassisk tesmak som sträcker sig över tid, politik och nationsgränser. 

Lämplig för…

Detta är ett robust te och kan serveras med mjölk men är bäst att njutas av i sin rena, svarta form. Klassisk och perfekt efter en stor måltid. 

Brygg instruktioner för Assam TGFOP

Brygg med nykokt vatten som har svalnat till 90 °C. Använd en tesked (5 g) te per kopp och låt dra i tre minuter eller smaka av.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.

Videos Hide Videos Show Videos