Bergste Sideritis - Organiskt grönt te

kr89.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout
OR
Adding to cart… The item has been added

Bergste Sideritis- Organiskt grönt te 

Bergste Sideritis, även kallad Mountain Tea är en ört inom familjen Sideritis, därom det finns många varianter. Bara rena blad och lite stjälkar.

Sideritis växer under vilda förhållanden på högland och bergsområden, vanligtvis över 1000 meters höjd. Under senare år har den även börjat odlas på fram, i och med ökad efterfrågan.

Vi på Ehsan och Pappas tehus härleder att vårt Sideritis te kommer från Turkiet eller Grekland, då det är vårt kundklientel från dessa trakter som är de mest köpstarka för just det här teet. Grekerna menar att vårt te är Grekiskt och Turkarna menar att det är turkiskt. Vår leverantör är Tysk och tycker att det hela är jätteroligt och säger att växten växer i hela regionen och att vi över tid fått både grekiskt och turkiskt Sideritis.

Ursprung

Sideritis är vanligt förekommande runt balkanområdet, men även England, Turkiet och Grekland. Enligt folkmun ska den vara bra mot benskörhet, därav namnet Sideritis, som på Grekiska är Sidero, vilket betyder järn.

På engelska heter örten Ironwort, och på svenska hittar vi den som Sårmynta, omnämnd i folkmun för att ha läkande egenskaper. 

Andra namn på samma te är Kretanskt bergsté, Greek Mountain Tea, Ironwort 

Växten är en vedartad planta med aromatiska blad som ofta används att brygga te på. Växten innehåller antibakteriella ämnen och antioxidanter och te på denna planta anses stärkande. 

Passar till

Teet har en rund nyanserad smak av tistel, kamomill och gräs, med en frisk och örtig doft. Den används både som dryck, och vid matlagning. Funkar perfekt med honung. 

Brygginstruktioner

5 gram te till 4 dl tekanna. Häll på 100 °C vatten och låt dra i 5 minuter.